In Anglia la Studii

Mi-a luat enorm sa ma hotaresc legat de modul in care sa scriu despre acest lucru. Am plecat in Anglia la studii. Ce studiez? Media Production…

Nu stiu sigur care a fost momentul in care m-am hotarat sa studiez asa ceva… O fi fost prin clasa a 9a cand l-am cunoscut pe Alex, o fi fost ulterior, sau chiar acum de curand, cand m-am hotarat ca nu jurnalismul este ceea ce vreau eu sa fac mai departe. Mereu mi-am dorit sa merg pe aceasta ramura, doar ca mi-a fost cumva teama sa o recunosc fata de mine insami.

Am ajuns in Anglia pe la jumatatea lunii August. Am stat la tata cam o luna de zile (el locuieste in apropierea orasului Liverpool) si ulterior m-am mutat singura, in aceasta casa in care mai locuiesc alti 4 studenti. Am hotarat ca a merge la caminele studentesti nu era tocmai avantajos din punct de vedere financiar.

In fine, am ajuns aici. Coventry University domneste in mijlocul unui oras universitar, avand cladiri impunatoare, moderne, atractive. Acesta este locul in care mi-am ales sa studiez.

Orasul in sine este frumos, dar la inceput mi-a creat o oarecare confuzie. Exista elemente arhitecturale de acum sute de ani, alaturate elementelor moderne. In centrul orasului exista o catedrala superba… in fine, nu este intocmai o catedrala, ci mai degraba ceea ce a ramas din ea dupa ce a fost bombardata in al doilea razboi mondial – peretii exteriori. Este fix elementul care lipsea avand in vedere ca sunt in Anglia, la studii – un element care sa ma faca sa ma simt ca in Harry Potter.

Facultatea in sine se simte ca provine dintr-un alt sistem de invatamant. Personal, mi se pare usor, desi este solicitant. Am de facut mii si mii de proiecte, de la saptamana la saptamana, productii media, mai marunte sau mai putin marunte, constant am cate ceva de prezentat. Se pune accentul pe lucrul in echipa. In fine, totul functioneaza frumos datorita facilitatiilor pe care le avem la dispozitie: putem imprumuta din zeci de modele de camere, lumini, microfoane sau alte diverse accesorii incat lucrurile sa devina mai simple pentru noi. Putem filma aproape orice fara a infrunta impedimente.

Apreciez foarte mult facultatea aceasta. Desi se numeste „Media Production”, lucrurile se bazeaza foarte mult si pe film, nu doar pe televiziunea care creaza totul bazat pe aceeasi reteta. Am invatat sa imi folosesc mai mult imaginatia, sa inovez lucruri, sa incerc sa combin stiluri deja existente ca sa creez ceva nou. Asta mi se cere constant sa fac: nu trebuie sa citesc infinite manuale si lectii, dar este musai sa predau proiectele la timp.

Oamenii aici sunt surprinzator de prietenosi. Am cunoscut oameni din toate colturile lumii: Anglia, Bulgaria, Rusia, Kenia, China, Japonia, Sri Lanka, Portugalia, etc. Toata lumea este aici sa te ajute, implicandu-se pentru tine.

Exista si un lucru naspa: jobul. Cand simti ca ai totul sub control, ca nu mai intarzii cu proiectele, ca esti pe cale sa termini totul, vine cineva si iti zice: surpriza! Lucrezi azi! Apoi raman iar in urma. Sunt momente in care plang dupa o zi libera, o zi de weekend in care sa nu fac nimic: sa nu am nici facultate, nici job. Dar abia de mai exista asa ceva, avand o asemenea zi cam o data la 3 saptamani. Uneori, simt pur si simplu nevoia de a lenevi cu o ciocolata calda in brate si o carte frumoasa de citit. Jobul este in special frustrant pentru ca nu ma prea lasa cu timp de citit in vreun fel… Sau de recreat, plimbat prin parc… Orice lucru care mi-ar da senzatia de o gura de aer proaspat.

As vrea sa citesc mai mult. Anglia trebuie cu adevarat apreciata pentru un lucru: charity shops. Exista magazine care primesc donatii (obiecte) care sunt ulterior vandute pentru a investii banii in diverse cauze caritabile. Acestea sunt locurile in care imi gasesc toate lucrurile pe care vreau sa le citesc. O carte noua, intr-o conditie superba, ma va costa intre 50p si 2£ – asta inseamna intre 2.5 si 10 lei. Am cumparat o miltome de carti astfel: de la Fifty Shades of Gray si Fifty Shades Darker pana la Eragon (editia creata dupa film). Problema este ca, cel putin pe mine, nu ma incanta cititul in Engleza. Eu sunt invatata cu Romana. Asta este ceea ce mi se pare mie simplu, asta este ceea ce ma relaxeaza pe mine. In fine, ma descurc si cu cititul in Engleza, chiar daca asta mi-ar lua mai mult timp. Avantajul este ca aici am acces la carti pe care noi, in Romania, nu le avem.

Ce mi-ati recomanda sa citesc in engleza??

Ce parere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s