S-ar putea sa va intereseze…

Nu-i asa ca v-ati plictisit numai de postari plictisitoare? Asta vedeti pe fiecare blog, chiar si pe al meu, nu-i asa? Carti, carti si iarasi carti. Ei bine… am venit acum cu o postare ceva mai interesanta. Anume o postare despre cum sa va scrieti cartile voastre.

Va mai amintiti de concursul de debut literar al editurii Litera? Desigur ca da, doar participati la el si, din cate stiu eu, scrieti de zor. Sau leneviti la calculator uitand de el? (Si, inainte sa intrebati, nu, eu nu particip la el) Ei bine, multi dintre voi nu stiti cum sa incepeti, cum sa scrieti ca manuscrisul sa devina mai interesant, sa fie mai usor de gustat, sa atraga lumea, am dreptate? Ei bine, astazi am gasit pe site-ul editurii Chicken House (editura mea preferata – la momentul actual) datele altui concurs de debut literar anual (daca vreti sa va inscrieti la el trebuie sa scrieti manuscrisul in engleza caci nu va sta nimeni din Anglia sa va citeasca cartile in romana). Dar nu pentru aceasta am fac acum aceasta postare. Nope. Este vorba despre sfaturile lui Barry Cunningham, cel care a descoperit si a lansat carti precum Inkheart (Inima de cerneala, lansata la editura trei) , Tunnels (Tunele, lansata la editura Corint Junior), Harry Potter, Reckless, Numbers, Stolen, Girl About Time, cateva dintre ele avandu-le si noi in Romania. Sfaturile sale sunt despre cum sa atragi cumparatorii si cum sa scrii o carte de calitate. Desi el repeta foarte des cuvintele „copiiilor le plac…” ei bine, nu va lasati pacaliti de acestea. Suntem inca copii, nu? Si vom ramane copii pana cand vom muri daca asa vrem. Sfaturile sale sunt valoruase si, dupa ce m-am gandit putin, sunt si adevarate. Cati dintre voi nu iubesc cartile Inkheart (dupa care s-a facut si film), Tunele sau Harry Potter? Ei bine, daca va mai amintiti cartile acelea, o sa observati ca aspecte ale cartilor enumerate mai sus se regasesc in sfaturile sale, lucru care imi zice ca domnul Cunningham vorbeste din experienta.

Uitati aici filmuletul cu sfaturile despre care vorbesc:

De asemenea, daca va intereseaza sa aflati ce carti a mai lansat Barry Cunningham, va las mai jos linkul de la site-ul editurii Chicken House:

http://doublecluck.com/

Si, daca va intereseaza concursul, aici veti gasi datele (participarea la acest concurs s-ar putea sa necesite o excursie pana in Anglia):

http://doublecluck.com/submissions/

Acum, as vrea, daca tot suntem la acest subiect, sa va reamintesc si de sfaturile unui autor roman, anume Oliviu Craznic:

“Ce sfat dau viitorilor scriitori? Sunt foarte multe sfaturi care pot fi date, fiecare scriitor având stilul său propriu şi metodele sale specifice, strategia sa particulară, atât în ceea ce priveşte scrisul propriu-zis, cât şi publicarea. Esenţial este să citească cât mai mult şi mai variat, şi să scrie permanent, deoarece nimic nu te învaţă mai bine să scrii decât experienţa pe care o dobândeşti pe cont propriu. Să nu se lase niciodată descurajaţi de critici ori de atacuri, să ia ce este bun din ele şi să ignore complet răutăţile – să nu uite că şi cei mai mari scriitori din istorie au avut partea lor de nemulţumiţi care i-au contestat. Arta este subiectivă, un scriitor pe care poate eu îl consider genial, altcineva îl poate considera execrabil, şi invers. Referitor la publicat, în primul rând să scrie corect şi să trimită texte îngrijite, cu diacritice şi cu tot ceea ce trebuie, altfel editorii le vor ignora cu seninătate. În al doilea rând să nu se lase intimidaţi de refuzuri ci să meargă mai departe, până vor găsi pe cineva care crede în ei. Şi niciodată, NICIODATĂ să nu atace munca altora, chiar dacă nu le place – să îşi vadă strict de publicul lor. Poţi evolua doar prin ceea ce faci, nu prin ceea ce strici în grădina altuia.”

Mai multe detalii despre sfaturile domnului Oliviu Craznic gasiti AICI sau AICI.

Pe data viitoare,

Alexa

Reclame

3 gânduri despre “S-ar putea sa va intereseze…

   1. Elena Io.

    3. Unless otherwise stated, the competition is open to all entrants aged 18 or over, except employees of Times Newspapers Limited (“TNL”), Chicken House Publishing Limited (“Chicken House”) and their associated, affiliated or subsidiary companies, and their families, agents, or anyone connected in any way whatsoever with this competition.

    eu de aici am luat ideea…faza 7-18 cred ca e categoria de varsta pentru care sa fie cartea

Ce parere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s